• İş İngilizcesi (Duyuru Tarihi: 9 Kasım, 2018 - 17:30)
  • ÖSD A1 A2 B1 B2 Sınavı (Duyuru Tarihi: 9 Kasım, 2018 - 17:27)
  • YDT Kökdil' de (Duyuru Tarihi: 9 Kasım, 2018 - 17:27)
  • Rusça Arapça yeni sınıf! (Duyuru Tarihi: 23 Kasım, 2017 - 11:46)
  • italyanca ispanyolca yeni sınıf (Duyuru Tarihi: 23 Kasım, 2017 - 11:57)

Yabancı yurttaşların mesleklerini uygulayabilmeleri için yasal düzenlemeler

Kişinin oturma izni olduğu takdirde çalışma iznine de sahip olmuş sayılır.

Belirli meslekler özel izne bağlı olduğundan bu mesleklerden birini yapmak istediğiniz takdirde ayrıca özel bir izin almanız gerekmektedir. Bunun için aşağıda yer alan "Mesleki Niteliklerin Tanınması" bölümüne bakınız.

Meslek eğitimi
Yardımcı eleman olarak çalışmamak için denkliği kabul edilmiş meslek eğitiminizin olması önem taşımaktadır. Almanya'da kabul edilen çok sayıda mesleki eğitim branşları bulunmaktadır. Mesleki eğitim yapabilmek için en az 9 yıllık zorunlu eğitimi (Hauptschule-Abschluss), bazı meslekler için ise orta dereceli (Mittlere Reife) olarak adlandırılan 10 yıllık eğitimi tamamlamış olmak gerekmektedir. Eğer üniversite eğitimi almak istiyorsanız, 10 yıllık eğitimin peşinden 2 ya da 3 yıl daha sürecek olan bir eğitim sürecinden geçmeniz gerekmektedir. Buna abitur denir. Almanya'daki en çok tercih edilen meslek eğitimi, staj ile birlikte yürütülen meslek eğitimidir. Bu eğitimde, eğitim okulda ve işyerinde yapılır. Bu meslek eğitimi 2 ya da 3,5 yıl sürmektedir. Bu eğitimde stajyerler eğitim masraflarının karşılığı olarak bir miktar ücret almaktadırlar. Eğitimin sonundaki sınav başarılırsa bu meslek alanında çalışmaya hak kazanılır. Bunun dışında stajla paralel olarak yürütülmeden de mesleki eğitim yapılabilir. Bu eğitim de tamamen okulda olup, kısa süreli stajlar içermektedir. Okulda meslek eğitiminin (schulische Ausbildung) süresi 1 yıl ile 3,5 yıl arasında değişmektedir.

Konu: 
Aile Birleşim Sınavı